Dit is mijn weblog. Hier plaats ik berichtjes, nieuwtjes, meningen en artikelen of columns. Heeft u vragen en of reacties stuur me dan even een mailtje.

zaterdag, februari 11, 2006
Column : Tennis Totaal Krant

LAS VEGAS KID ANTI-NEDERLAND?

Ieder jaar weer heeft Rotterdam een prachtig deelnemersveld. Alle tennislegendes hebben minimaal een keer deelgenomen aan het ABNAMRO toernooi. Van Laver, Ashe en Borg tot McEnroe, Sampras en Federer. Het toernooi is dan ook perfect georganiseerd, er komt veel publiek op af, de prijzenpot is goed gevuld en het eten in de playerslounge is uitstekend. Redenen genoeg dus voor de tennisprofs om in te schrijven. En de enkeling die niet gelijk toehapt, is altijd nog over te halen met wat extra zakgeld.

Ik was dan ook verheugd om te lezen dat mijn leeftijdsgenoot, Andre Agassi, er in ieder geval nog een jaar aanplakt in het internationale tenniscircuit. Hij blijft toch een speler die overal veel toeschouwers lokt met zijn uitstraling, tennisspel en indrukwekkende palmares. Helaas moest hij tijdens de Masters in Sjanghai geblesseerd afzeggen en wat mij betreft was het toernooi daarmee in een klap gedevalueerd. Want ook Hewitt, Roddick, Safin en Nadal waren al niet aanwezig of fit. De overgeblevenen zoals Davydenko, Ljubicic en Gaudio zijn natuurlijk goeie tennissers. Maar ik kijk er niet graag naar. Laat staan een kaartje kopen. En dat laatste gaat de afgelopen jaren in Rotterdam voortreffelijk. De kaartverkoop breekt iedere keer weer het oude record. Vorig jaar kwamen er ruim 108.000 tennisliefhebbers door de poorten van Ahoy. Een record dat in mijn ogen alleen nog gebroken kan worden met het aantrekken van de enige wereldberoemde tennistopper die nog nooit in Ahoy zijn kunsten heeft vertoond: Andre Agassi.
Hoewel de flamboyante Amerikaan altijd de toernooien in zijn vaderland verkoos boven Rotterdam, neem ik aan dat toernooidirecteur Richard Krajicek er alles aan gedaan heeft om Agassi binnen te halen. Met uiteraard de alle voorhanden zijnde trucs heeft hij waarschijnlijk getracht hem te overtuigen, waarom hij dit jaar zou moeten komen spelen. Naast de eerder genoemde redenen is namelijk ook het hotel als verblijfplaats dik in orde, er is een McDonalds in de buurt en hij kan met zijn eigen vliegtuig landen op Zestienhoven. Maar toch blijft Kraai nul op zijn rekwest krijgen. Het niet eens worden over de hoeveelheid centen kan ook niet het probleem zijn. Agassi speelt namelijk niet voor het geld. Bovendien kan de zoon van een voormalig Iranees bokser daarin zwemmen als Dagobert Duck in zijn beste dagen. De Las Vegas Kid laat het, tot mijn ongenoegen, weer afweten.
Misschien moeten we zijn wegblijven wel in de persoonlijke sfeer zoeken. Zouden de onderlinge ontmoetingen tussen Krajicek en Agassi iets duidelijk maken? Valt er een rekening te vereffenen? Hebben ze ooit een akkefietje gehad? Je weet het niet. Even surfen op het internet. De onderlinge stand is 4-3 in het voordeel van de Amerikaan. En ook de laatste ontmoeting heeft de man met de karakteristieke korte pasjes gewonnen. Nee, dat zal het niet zijn. Nog verder terug in de tijd. In 1994 tijdens de Davis Cup ontmoeting tussen Nederland en Amerika op de Mullerpier in Rotterdam was Agassi niet van de partij. Jim Courier en Pete Sampras namen toen de enkelspelpartijen voor hun rekening. En ook op het grastoernooi van Rosmalen en Het Melkhuisje heeft de man van Steffi Graf nooit op de deelnemerslijst gestaan. Mmm...vreemd. Zou hij iets tegen Nederland hebben? Heeft zijn piloot Nederland niet in het navigatiesysteem staan? Of is het wat de boer niet kent, vreet-ie niet van toepassing hier? Ik blijf verder zoeken. En dan blijkt dat Andre Agassi ooit een keer in Nederland heeft gespeeld. In 1986 kwam hij als zestienjarig broekie naar het door Gies Pluim georganiseerde demonstratietoernooi in Ede. Pluim rammelde flink met de geldbuidel, maar de Gelderse gastvrijheid en gemoedelijkheid spraken de spelers ook wel aan zo vlak voor Roland Garros. Pluim zorgde er onder andere voor dat voor allen een doos Haagsche Hopjes (wat heeft dat met Ede te maken?) klaar stond op de hotelkamer. Desondanks heeft dit toernooi maar enkele jaren bestaan. De buidel raakte leeg. Agassi is sindsdien nooit meer teruggekeerd naar ons kikkerlandje. Kan iemand mij vertellen wat daar gebeurd is, dat Agassi heeft doen besluiten om Nederland voor goed de rug toe te keren?

J.S.

(Verschenen in Tennis Totaal Krant in februari 2006)