Dit is mijn weblog. Hier plaats ik berichtjes, nieuwtjes, meningen en artikelen of columns. Heeft u vragen en of reacties stuur me dan even een mailtje.

donderdag, februari 09, 2006
Column : Tennis Magazine

DUBBELSPEL CRUCIAAL IN DAVIS CUP.

Als zij op zaterdag de baan betraden, konden wij op de bank rustig achterover leunen. Jacco en Paul gingen ons hoogst waarschijnlijk weer een punt bezorgen in een Davis Cup ontmoeting. Hoewel dat slechts twee keer mis ging, hadden we met hen altijd een belangrijke troef in handen. Na afloop van het dubbelspel waren we zelden uitgeschakeld en moest de zondag de beslissing brengen. Een aantal keren was de buit op zaterdag zelfs al binnen. Heerlijk, niet? Maar als gouden generatie zijn we nooit verder geraakt dan de kwartfinale. Dus is de terechte vraag: is het dubbelspel echt cruciaal in de Davis Cup?

De eerste gedachte, dat het maar een van de vijf te verdelen punten oplevert, is een logische. Maar als je bedenkt dat er drie punten nodig zijn om te winnen, dan heeft winst in het dubbelspel duidelijk een belangrijk aandeel in de eindoverwinning. Elke dag een overwinning leidt naar de Davis Cup. Een ander belangrijk punt is dat een van de singelaars zich op vrijdag een eventuele misstap zou kunnen veroorloven. De dag erna zou dat door beide mannen gewoon weer weggepoetst worden. Bij een 1-1 stand zou winst dan voor wat ontspanning kunnen zorgen. De tegenstander moet namelijk op de laatste dag beide wedstrijden winnen om nog verder te spelen. En mentaal gezien is moeten moeilijker dan mogen. Bij een 0-2 stand zou winst in het dubbelspel voor een ommekeer kunnen zorgen. Zoals in een heroisch gevecht in Boekarest gebeurde tegen de Roemenen. We wonnen die onvergetelijke ontmoeting in 1997 uiteindelijk met 3-2.
Laten we ook even de feiten erbij pakken. Nederland speelt nu 15 jaar achtereen in de wereldgroep. Vanaf Mexico in 1991 tot en met Slowakije in 2005, zijn er precies dertig ontmoetingen gespeeld. Nederland won daarin twintig keer het dubbelspel en dat leidde dertien keer tot winst in de ontmoeting. Maar belangrijker om te zien is, dat als Nederland het dubbelspel verliest, er uiteindelijk maar drie keer werd gewonnen. Het Wonder van Val dHebron in 1993 tegen Spanje is daar een voorbeeld van.
Je kan dus rustig stellen, dat als Nederland het dubbelspel op zaterdag verliest, de kans klein is (10 procent) dat we doorgaan naar de volgende ronde. Als onze jongens dus ooit nog eens de Davis Cup willen winnen, moeten ze echt serieus met elkaar gaan dubbelen in het ATP circuit.

J.S.

(Verschenen in Tennis Magazine 1 in februari 2006)