Dit is mijn weblog. Hier plaats ik berichtjes, nieuwtjes, meningen en artikelen of columns. Heeft u vragen en of reacties stuur me dan even een mailtje.

dinsdag, mei 03, 2005
Column : Tennis Magazine

JUNIOR STUFF.

De kleine Krajicek lijkt er geen last van te hebben gezien haar geleidelijke, maar zekere stijging op de WTA-wereldranglijst : de overgang van de junioren naar de senioren. En zo zijn er meer voorbeelden van sporters die schijnbaar moeiteloos de overstap maken. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Veel jeugdtalenten strandden al aan het begin van hun carriere, omdat ze het in de grote mensenwereld niet kunnen bolwerken. Je zou zeggen dat het plotselinge grote leeftijdsverschil het obstakel zou zijn. Maar is dat wel zo?

Volgens mij zit de kern van het probleem in het gedrag van de desbetreffende sporter. Natuurlijk ben je onder de indruk als je net je school afgemaakt hebt en je moet het opnemen tegen jaren oudere wereldtoppers. Zij zijn immers groter, sterker, ervarener en volwassener. Vroeger speelde ik in internationale jeugdtoernooien tot en met 14 jaar tegen Zuid-Amerikanen, die al een enorme baard hadden staan. Terwijl die bij mij pas sinds enkele dagen in de keel zat! Alleen gedroegen deze robuuste tieners zich niet altijd zoals ze eruit zagen. Ze leken dus groter, sterker en volwassener, maar ze waren net zo kinderachtig als ik. En wie herinnert zich niet die vreselijke maniertjes van Arjen Robben bij PSV. Opzichtig vallen na een schouderduwtje, vragen om geel bij de scheidsrechter na een gewone overtreding en altijd klagen als de man in het zwart in zijn ogen had moeten fluiten. Junior stuff noemde Rohan Goetzke zulk gedrag in de tijd dat hij ons begeleidde als coach van Jong Oranje. Synoniem voor piepen, mekkeren, zeuren en klagen als een verwende baby, die niet kan accepteren. Typerend gedrag voor veel sporttalenten, die vanuit het beschermende jeugdcircuit terecht komen in the real world. Een wereld waar het ieder voor zich is en waar geen ruimte is voor Calimero-gedrag. Want dat wordt meedogenloos afgestraft. Ondertussen is Robben bij Chelsea uitgegroeid tot de beste linksbuiten ter wereld. Dankzij het serieus aanpakken van het probleem door zijn PSV-coach Guus Hiddink. Want laten we de rol van de coaches en begeleiders ook niet onderschatten van onze tennistalenten. Zij moeten ervoor zorgen dat junior stuff nooit de oorzaak mag zijn voor het niet-slagen in het profcircuit. Anders zullen meer jeugdtalenten ondersneeuwen.

J.S.

(Verschenen in TM 3 in april 2005)