Dit is mijn weblog. Hier plaats ik berichtjes, nieuwtjes, meningen en artikelen of columns. Heeft u vragen en of reacties stuur me dan even een mailtje.

dinsdag, maart 01, 2005
Column : Tennis Totaal Krant

ROGER FEDERER IN, MAAR NIET TEGEN NEDERLAND.

Vanaf de snelweg is de skyline van Rotterdam een prachtig plaatje. Vooral tegen de avond, als de duisternis invalt en de contouren van het nieuwe centrum zich nog net tegen een heldere hemel aftekenen. Ik ben weer op weg naar een uitverkocht Ahoy, zoals eigenlijk elk jaar. De plek waar het meest prestigieuze tennistoernooi van Nederland wordt gehouden en waar alle grote spelers uit de tennisgeschiedenis, op Andre Agassi na, hebben gespeeld. Rijdend naar P1 zonder parkeerkaart word ik bij de slagboom aangehouden door een jongeman in een gele regenjas. Ik doe alvast mijn portierraam open. Mag ik uw parkeerpas even zien, mijnheer uh Siemerink? Nou vind ik het niet prettig om mijzelf zonder toegangsbewijs ergens in te kletsen en ben daar dus ook niet bedreven in. Zeker niet als iemand me herkend. Soms kan je het al zien aan hun gelaatsuitdrukking. Die Siemerink denkt zich hier even naar binnen te lullen, alleen omdat die bekend is. Nou, dat gaat mooi niet door. Daar zit ik dus niet op te wachten. Dan rij ik nog liever naar P58, betaal zelf mijn kaartje, loop een half uur door de stromende regen om uiteindelijk lekker anoniem binnen te komen. Maar ja, het is zo geregeld dat ik mijn pas bij de spelersbalie kan ophalen en dus mag ik via deze kant Ahoy binnen. Het is de eerste dag dat ik hier kom. Ik moet dus mijn spullen nog ophalen, stamel ik. Enne zeg maar Jan, hoor. Hij knikt vriendelijk, maar voor hij mij gelukkig doorlaat vraagt hij nog: Wanneer stond u eh je ook al weer in de finale? Was het 1996 of 1997? Mozeskriebel, wat een heerlijke dag. Ik word herkend, kom geloofwaardig over en wordt ook nog herinnerd aan mijn goede prestaties! Natuurlijk vergeef ik hem nu zijn slechte geheugen, maar ben toch even niet mezelf. Ga maar binnen op de boarding kijken, zeg ik stoer en rij veel te arrogant door. Nog altijd op een wolk drijf ik door de catacomben naar het Centre Court, waar twee spelers staan te trainen. Het is de nummer 1 van de wereld, die zijn enorme slagenarsenaal showt. Abrupt val ik van mijn wolk en beland weer keihard met beide voeten op de grond. Wat kan die man toch verschrikkelijk goed tennissen. Alsof het hem totaal geen moeite kost. Zijn spel is een ware delicatesse voor iedere tennisliefhebber en voor wie het (nog) niet is. Ik ga er even voor zitten.

Roger Federer is overal de te kloppen man. Dat weet hij en dat brengt bepaalde consequenties met zich mee. Dat heeft hij het afgelopen jaar wel geleerd. Hij speelde veel en won veel. Daardoor raakte hij, na het winnen van de US Open, geblesseerd aan het dijbeen. Overbelasting heette het volgens de artsen. De grote indoortoernooien gingen aan hem voorbij. Net op tijd was hij weer fit om aan de Masters in Houston deel te nemen. En natuurlijk won hij ook dat toernooi. Maar ondertussen liet hij de media weten dat hij zich nog meer wil focussen op zijn nummer 1 positie. Dat het toernooischema nu zorgvuldig wordt opgesteld en dat de eerste ronde van de Davis Cup in ieder geval niet in dat schema past.
Inderdaad, op 4, 5 en 6 maart zal hij in Zwitserland niet aantreden tegen Nederland. Dat is niet verkeerd, denk ik dan als supporter. Hoewel bij ons Martin Verkerk niet mee doet vanwege die schouderoperatie, is dat toch een mindere aderlating dan het gemis van Federer voor de Zwitsers. Ik ga ervan uit dat Schalken en Sluiter de Hollandse Daviscupkar moeten gaan trekken. Samen met Wessels en Van Scheppingen hebben ze nu zeker een reele kans om de tweede ronde te halen. Op zijn eigen website meldt Federer dat hij zijn teamgenoten persoonlijk op de hoogte heeft gebracht van zijn besluit en dat hij bij het bereiken van de tweede ronde eventueel weer inzetbaar is. Hij heeft er namelijk alle vertrouwen in dat zij die Hollanders verslaan. Voor wat het waard is: ik geloof in een overwinning van oranje.
Nog steeds zittend in een VIP-box twijfel ik of ik na afloop van de trainingssessie op hem af moet stappen om die weddenschap aan te gaan. In gedachte formuleer ik alvast mijn zin. Roger, I will bet you that Holland will beat Switzerland in their first round Davis Cup tie. Tell me, how much do you want to bet? Helaas word ik eerder weg geroepen. Maar een uur later loopt hij me, op weg naar de pers, tegemoet. Zo vriendelijk als hij is zegt hij me gedag en blijft heel even staan. Ik durf het hem niet meer te vragen!

J.S.

(Verschenen in Tennis Totaal Krant in februari 2005)