Dit is mijn weblog. Hier plaats ik berichtjes, nieuwtjes, meningen en artikelen of columns. Heeft u vragen en of reacties stuur me dan even een mailtje.

dinsdag, februari 15, 2005
Werkbezoek in Zuid-Afrika

De afgelopen week ben ik samen met Jacco Eltingh in Zuid-Afrika geweest om de kliniek van Dr. Hugo Tempelman (links op de foto) te bezoeken. In Elandsdoorn, waar de kliniek staat, worden aids-patienten behandeld met medicijnen. Sinds 1990 heeft hij zich, samen met zijn vrouw Liesje, ingezet voor deze door de regering al opgegeven patienten.

Naast de kliniek hebben wij ook andere projecten, die Dr. Tempelman opgezet heeft, bezocht: waterputten, twee bakkerijen en kleuterschooltjes. Uiteraard is hier veel geld voor nodig, maar de plaatselijke zwarte bevolking, waarvan 70% werkloos is, wordt hier natuurlijk enorm mee geholpen. Geen dagen meer lopen voor een jerrycan met water. Ze worden voorzien in de eerste levensbehoefte, brood, en krijgen een opleiding voor hun kinderen.Naast de kliniek ligt sinds kort een groot sportcomplex, met tennisbanen, volleybalvelden, zalen voor indoorsporten, een fitnessruimte en een voetbalveld, die Johan Cruyff eind vorig jaar heeft geopend samen met Herman van Veen, die weer een van de ambassadeurs is van Elandsdoorn.Zelf hebben Jacco en ik daar ook nog een balletje geslagen op het center court. Mannen, vrouwen en tientallen kinderen stroomden naar de baan, waar wij erg enthousiast werden ontvangen. Ze vergeten voor even dat ze aids hebben en dat is ook precies de bedoeling van het sportcomplex. Iedereen krijgt ook zelf de kans om te sporten en daar wordt ook dankbaar gebruik van gemaakt.
Uiteraard hebben we ook nog een safari gemaakt in het Loskopdam-reservaat, waar het grote wild te zien is. Midden in de bush-bush, waar je mobieltje geen bereik heeft, sliepen we in een tentenkamp. Gezellig hoor, tussen de spinnen en muggen slapen!Al met al een bijzondere ervaring die ik niet zo gauw zal vergeten.