Dit is mijn weblog. Hier plaats ik berichtjes, nieuwtjes, meningen en artikelen of columns. Heeft u vragen en of reacties stuur me dan even een mailtje.

maandag, november 01, 2004
Column : Tennis Magazine

PROFESSIONEEL ZIJN.

Het was tijdens de voorbeschouwing van de finale van de US Open in de RTL5-studio, dat Martin Verkerk resoluut antwoordde: Formule 1 natuurlijk! Enkele seconden bleef het stil in de studio en zelfs Wilfred Genee, die eigenlijk nooit met zijn mond vol tanden zit, werd met stomheid geslagen. Meen je dat nou? was het eerste wat in hem opkwam en Verkerk lachte even naar mij. Ja, echt waar. Discussie gesloten. Genee probeerde het nog met het verhaal dat profvoetballers belangrijke voetbalwedstrijden moeten volgen, anders zijn ze niet professioneel met hun sport bezig. Dat kan best zijn, maar ik vind het nou eenmaal leuker om naar de Formule 1 races te kijken dan naar een tennisfinale. Zo, die kunnen we in onze zak steken. Over een kwartier zal de finale tussen Roger Federer en Leyton Hewitt beginnen en het is wel de bedoeling dat mensen nog naar die finale gaan kijken. Dus kreeg ik de vraag nog eens voorgeschoteld. En jij, Jan? Een wedstrijd van Ajax of de US Open-finale? Nou wil ik altijd eerlijk zijn, maar toch rekening houdend dat een belangrijke finale op het punt van beginnen staat, antwoordde ik: Dat is een gewetensvraag. Genee keek mij quasi-verbaasd aan. Maar ik kijk wel liever naar tennis dan naar de Formule 1, trachtte ik mijn antwoord nog meer te ontkrachten. Te laat. De schade was al aangericht.
In de tijd dat ikzelf nog speelde, keek ik eigenlijk nooit hele tenniswedstrijden. Ik wilde wel weten hoe iedereen speelde, maar daar hoefde ik geen hele wedstrijd voor te zien. Daarnaast ga je als tennisser toch uit van je eigen kracht. Met natuurlijk hier en daar een tactische aanpassing, die je samen met de coach uitstippelde, aan de tegenstander. Wel was ik altijd geinteresseerd in de Nederlandse tennissers. Als ik niet hoefde te trainen, spelen, rusten of voor te bereiden, dan ging ik rustig een wedstrijd kijken. Maar meestal stond alles in het teken van een eigen optimale prestatie. Daar kwam je toch voor.
Ik durf hier wel te beweren, dat dit zowel voor de buitenlandse als de Nederlandse proftennissers geldt. En dat heeft niets te maken met het feit of je wel of niet goed bezig bent met je sport. Ja, wel als je maar twee uur per dag hoeft te trainen en verder niets hoeft te doen. Dan zou het inderdaad schandalig zijn, als je het niet kunt opbrengen om een belangrijke wedstrijd te kijken. Neem dan alsjeblieft nooit meer het woord professional in je mond.

J.S.

(Verschenen in TM 7 in oktober 2004)